Basınçlı kap ne demek?
Basınçlı kap; yakma amacı dışında kullanılan ve iç basıncı 0,5 bardan büyük olan ve içine hava veya azot gazı konulmak üzere tasarlanan kaptır.
Basınçlı kap ve tesisatlar neler?
İş ekipmanları kullanımında sağlık güvenlik şartları yönetmeliği gereği basınçlı kap ve tesisatlar aşağıda belirtilmiştir,
- Buhar ve kızgın su kazanları,
- Isıtma (Kalorifer, sıcak su ve benzeri) kazanları,
- Kızgın yağ kazanları,
- Sıvılaştırılmış gaz tankları (LPG, ve benzeri) (yerüstü),
- Sıvılaştırılmış gaz tankları (LPG, ve benzeri) (yer altı),
- Basınçlı hava ve gaz tankları,
- Kapalı genleşme tankları,
- Boyler ve akümülasyon tankları,
- Boyama makinaları (kazanları),
- Kriyojenik tanklar,
- Buharlı pişirme kazanları,
- Otoklav,
- Atmosferik, bombeli yatay veya dikey silindirik, prizmatik, çelik veya termoplastik, açık veya kapalı tehlikeli sıvı depolama tankı ,
- Atmosferik, dik, silindirik, yer üstü, çelik kaynaklı birleştirmeli, açık ya da kapalı tavanlı tehlikeli sıvı depolama tankları
Basınçlı kapların periyodik kontrolleri nasıl yapılır?
Azami yılda bir kere olmak üzere; işletme basıncı belirlenen iş ekipmanları için işletme basıncı değeriyle, işletme basıncı belirlenmemiş iş ekipmanlarında ise azami basınç değeriyle her periyodik kontrolde hidrostatik test gerçekleştirilir.
Azami üç yılda bir kere veya her önemli bakım ve onarım faaliyetinden sonra; iş ekipmanının üretim standardında belirtilen hidrostatik test basıncı değeriyle, üretim standardında bu değer yoksa azami basınç değerinin 1,5 katı değeriyle hidrostatik test gerçekleştirilir.
İşletme basıncı belirlenen basınçlı ekipmanlarda emniyet valfi ve benzeri güvenlik donanımları belirlenen işletme basıncı değerine, işletme basıncı belirlenmeyen ekipmanlarda ise ekipmanın etiketinde yer alan azami basınç değerine uygun olur.
Hidrostatik test, su ile yapılabileceği gibi ürünün standardında belirtilen veya üreticisi tarafından kullanım kılavuzunda uygun görülen sıvılarla da yapılabilir.
Basınçlı kapların periyodik kontrolleri neye göre yapılır?
Basınçlı kap ve tesisatların periyodik kontrolleri; 3/11/2016 tarihli ve 29877 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği (2014/29/AB), 3/3/2018 tarihli ve 30349 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği (2014/68/AB) ve bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmayan hususlar saklı kalmak kaydıyla ilgili standartlarda belirtilen kriterlere göre yapılır.
Basınçlı kapların periyodik kontrollerini kimler yapar?
Basınçlı kap ve tesisatların periyodik kontrolleri yetkili olan; makine mühendisleri, metalürji ve malzeme mühendisleri, mekatronik mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.
Basınçlı kap ve tesisat periyodik kontrolleri için;
Bursa basınçlı tank ve tesisat periyodik kontrolü hizmeti almak için müşteri temsilcilerimizle iletişime geçebilir yada info@bursaperiyodikkontrol.com mail adresimize mail gönderebilirsiniz. WhatSapp üzerinden de hızlıca fiyat teklifi alabilirsiniz.
Bursa hava tankı periyodik kontrol hizmeti almak için;
Müşteri temsilcilerimiz ile yukarıdaki iletişim butonu ile iletişime geçebilir, almak istediğiniz hava tankı periyodik kontrol hizmeti için fiyat teklifi alabilirsiniz.
Bursa basınçlı kap ve tesisatı periyodik kontrol firması…
Burkon Belgelendirme Mühendislik Danışmanlık San. Ve Tic. Ltd. Şti.
Güvenle Çalışın….